Apa distilată nu este produsă în mod curent pentru consumul uman. De aceea se folosesc bidoane de plastic care, uneori modifică gustul și mirosul apei. De aici și gustul fad care poate fi constatat uneori.
 
Privit dintr-un unghi diferit, unii ar putea crede că tocmai datorită faptului că apa distilată este mult mai pură decât cea obisnuită, consumul ei ar putea să sărăceasca organismul, fortându-l să elimine din „rezervele” sale de minerale. Aceasta ar conduce în timp la îmbolnavire.
 
Nu există nici o dovadă documentată prin studii știintifice care să susțină aceasă afirmație.
 
Tot în cadrul acestui mit se include și ideea conform căreia, cosumul îndelungat de apa distilata ar conduce la deteriorarea structurii dinților, printr-o presupusă deprivare a compusilor de fluor. 

Nici pentru această afirmație nu există o bază științifică demonstrată
 
Apa obținută prin distilare nu conține minerale și din această cauză are proprietatea de a absorbi substanțe toxice din organism și de a le elimina.
 
Studiile au confirmat beneficiile consumului de apă pură pentru o perioadă scurtă de timp (câteva săptămâni) – curățarea și detoxifierea organismului în cazurile de îmbolnaviri.
 
Apa distilată este un absorbant activ și când intră în contact cu aerul, absoarbe bioxidul de carbon, devenind acidă. Cu cât o personă consumă mai multă apa distilata, cu atât organismul ei devine mai acid.
 
În conformitate cu Agenția de Protecție a Mediului din S.U.A., apa „pură”, fiind o apă lipsită de minerale, este foarte agresivă și tinde să dizolve substanțele cu care intră în contact. Bioxidul de carbon din aer este absorbit rapid, facând apa acidă și mai agresivă. Multe metale pot fi dizolvate de apa pură.